Tern

tern

Bicycles

H Tern παράγει τεχνολογικά εξελιγμένα ποδήλατα. Να μερικά σημεία που κάνουν την διαφορά.

1) Σύνδεσμος σκελετού. Η Tern σχεδίασε από «λευκό χαρτί» τον σύνδεσμο για τους σκελετούς των αναδιπλούμενων ποδηλάτων της. Γιατί; Οι σύνδεσμοι που χρησιμοποιούνται σε πολλά άλλα σπαστά (ακόμη και από μεγάλες εταιρίες) είναι πλέον παρωχημένοι, δεν χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες σε σχεδίαση και κατασκευή και έχουν μερικά βασικά μειονεκτήματα που χρειάζονταν βελτίωση. Κάποια από τα σημαντικά αυτά μειονεκτήματα είναι: – Δεν είναι πλήρως επισκευάσιμοι. Σε περίπτωση προβλήματος στην άρθρωση τις περισσότερες φορές χρειάζεται νέος σκελετός. Στα Tern ο σύνδεσμος είναι φτιαγμένος έτσι ώστε να μπορούν να αλλάξουν όλα του τα μέρη με ευκολία. – Μειωμένη ακαμψία. Υπάρχουν αξιόλογα σπαστά ποδήλατα στην αγορά που προσφέρουν μια ικανοποιητική ακαμψία. Οι μηχανικοί της Tern ήθελαν να εκμεταλλευτούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας υλικών, σχεδίασης και κατασκευής ώστε να πετύχουν ένα κορυφαίο αποτέλεσμα στην ακαμψία το οποίο μεταφράζεται σε ευκολότερη και γενικά καλύτερη οδήγηση. – Ευάλωτοι. Οι σύνδεσμοι των περισσότερων σπαστών μπορούν να πάθουν σημαντική ζημιά σε περίπτωση χτυπήματος όταν το ποδήλατο είναι διπλωμένο. Οι σύνδεσμοι της Tern είναι σχεδιασμένοι ώστε να μην παθαίνουν καμία βλάβη σε περίπτωση ανάλογου χτυπήματος εκτός ίσως από καμιά γρατζουνιά!

2) Σύνδεσμος λαιμού. Ίσως το σημείο με την σημαντικότερη βελτίωση σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο σπαστό ποδήλατο που κατασκευάζεται σήμερα. Η αύξηση της ακαμψίας του εμπρός μέρους των Tern, που είναι και η αχίλλειος πτέρνα σχεδόν όλων των άλλων αναδιπλούμενων ποδηλάτων, είναι δραματική. Και το εννοούμε με όλη τη σημασία των λέξεων. Ο συνδυασμός του λαιμού με τον σύνδεσμο Physis και τον τρόπο που αυτός δένει με το πιρούνι δημιουργούν ένα σύνολο που σε δοκιμές κάποιοι το έχουν συγκρίνει με την ακαμψία των ΒΜΧ! Αυτό τα λέει όλα. Επίσης είναι πλήρως επισκευάσιμος και σχεδιασμένος έτσι ώστε να προστατεύεται από χτυπήματα ή πτώσεις όταν το ποδήλατο είναι διπλωμένο.

3) Σκελετός. Όλοι οι σκελετοί της Tern σχεδιάστηκαν από την αρχή για να βελτιώσουν την ακαμψία και φυσικά το στυλ! Οι περισσότεροι σκελετοί σπαστών ποδηλάτων σήμερα είναι 10ετίας και δεν εκμεταλλεύονται τις τελευταίες εξελίξεις στην σχεδίαση και κατασκευή. Η σχεδίαση Double Truss αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την ακαμψία του σκελετού και άρα την απόδοση του ποδηλάτου. Για να το πούμε με απλά λόγια, κάνει την ποδηλασία πιο εύκολη και απολαυστική.

4) Λάστιχα και περιφερειακά. Σε όλα τα τροχοφόρα οχήματα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες στην οδήγηση και την ασφάλεια είναι τα ελαστικά. Στα ποδήλατα τα ελαστικά παίζουν ακόμη μεγαλύτερο ρόλο. Η Tern εξοπλίζει όλα τα μοντέλα με λάστιχα Schwalbe, ίσως της κορυφαίας εταιρίας στο χώρο. Η επιλογή αυτή βελτιώνει την ποιότητα κύλισης των ποδηλάτων (άρα και πιο εύκολη ποδηλασία), την ασφάλεια λόγο άριστης επαφής με το οδόστρωμα και την αντοχή σε σκασίματα ή όποια άλλα προβλήματα προκύπτουν από την χρήση φθηνών ελαστικών. Στα υπόλοιπα περιφερειακά (π.χ. φτερά, σχάρα κλπ) η Tern ακολουθεί ανάλογες λύσεις. Πάντα ποιοτικά εξαρτήματα τα οποία έχουν διάρκεια ζωής σημαντικά μεγαλύτερη από φθηνές λύσεις και σωστή λειτουργία. Για παράδειγμα, τα φτερά που χρησιμοποιεί η Tern έχουν όλα ανοξείδωτα μέρη και ακριβά θερμοπλαστικά. Οι σχάρες είναι Biologic από σωληνωτό αλουμίνιο για να έχει μικρό βάρος. Όλες αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν τα Tern να διαφέρουν και τον ιδιοκτήτη τους να έχει ένα ποδήλατο αξιόπιστο, ευχάριστο και λειτουργικό χωρίς προβλήματα. Τελικά τις περισσότερες φορές το φθηνό καταλήγει να είναι ακριβό και ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι που η Tern ξεχωρίζει με την καλύτερη σχέση τιμής απόδοσης στην αγορά.

5) Ρουλεμάν/Πεταλιέρα. H Tern εξοπλίζει όλα τα μοντέλα με ρουλεμάν που μειώνουν τις απώλειες σε τριβή ώστε ο αναβάτης να καταναλώνει λιγότερη ενέργεια κατά την ποδηλασία. Επίσης τα ποιοτικά ρουλεμάν έχουν και μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο. Άλλοι κατασκευαστές, ακόμη και γνωστές εταιρείες, επιλέγουν φθηνά ρουλεμάν και ατσάλινες πεταλιέρες ή αλουμινένιες από φθηνά κράματα αλουμινίου. Στην Tern εξοπλίζουμε ακόμη και τα πιο φθηνά μοντέλα μας με πεταλιέρες από χυτό αλουμίνιο 6061. Η επιλογή αυτή προσφέρει μεγάλη αντοχή στο χρόνο, μειώνει το βάρος και κάνει το ποδήλατο πιο αποδοτικό στο πετάλι. Αυτή η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι που κάνει όσους έχουν δοκιμάσει ένα ποδήλατο Tern να καταλάβουν αμέσως την διαφορά σε σχέση με άλλα σπαστά που κυκλοφορούν στην αγορά.

6) Κέντρα και τροχοί. Σε ένα ποδήλατο υπάρχουν αρκετά σημεία από όπου ο αναβάτης χάνει ενέργεια. Οι τροχοί και τα κέντρα τους παίζουν μεγάλο ρόλο στην ποδηλασία και την καλή κύλιση του ποδηλάτου. Για αυτό το λόγο η Tern βάζει τροχούς υψηλής ποιότητας. Εκτός από την καλή ποδηλασία οι ποιοτικοί τροχοί δίνουν και μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα Tern είναι τα μόνα ποδήλατα που εξοπλίζονται με τροχούς Kinetix που είναι ειδικά σχεδιασμένοι για την Tern και περιλαμβάνουν στην γκάμα τους και το κορυφαίο σετ τροχών 20 ιντσών: τους Kinetix Pro.

7) Φρένα. Η Tern χρησιμοποιεί μανέτες και φρένα αλουμινίου από γνωστούς κατασκευαστές ειδικευμένους στην κατασκευή φρένων. Άλλοι κατασκευαστές επιλέγουν πλαστικά φρένα για μείωση του κόστους. Μια και το να σταματά σωστά και σίγουρα το ποδήλατο είναι θέμα ασφάλειας δεν κάνουμε οικονομία στα φρένα!